fredag 26. april 2013

23. april - verdens bokdag!

Hei!

23. april var det verdens bokdag. Vi fikk i oppgave fra læreren å skrive et innlegg relatert til denne artikkelen : Bøkene held på interessa vår. Artikkelen handler om bøkenes stilling i Norge i dag. Den forteller at bøkene fortsatt i dag holder på interessen vår. I 2012 var det 25% som leste bøker på fritiden i en gjennomsnittsdag.

Vi får med en faktaboks ved artikkelen som forteller ulike fakta om bokleserne.
Der står det blant annet at jenter og kvinner leser bøker i mye større grad enn menn. Mens det er 19% menn som leser i løpet av en dag, er det 32% kvinner, og dette kjønnsskillet gjelder i alle aldergrupper. Det står også at skjønnlitteratur er det mest populære blant leserne. 62% av leserne, leser slike bøker.

Det står også at personer med høy utdanning er de mest ivrige bokleserne og at delen som leser bøker, har vært ganske lik de senere årene. Artikkelen forteller at det er rekord i barne- og ungdomsbøker. Aldri før er det registrert flere lesere av barne- og ungdomsbøker som i 2012. En av fire elever svarte at de leser fordi de vil, mens 40% leser fordi de må gjøre det i skolesammenheng.

Jeg synes det er overraskende at 25% leser bøker på en gjennomsnittsdag, men resten av faktaene er så overraskende, som at kvinner leser mer enn menn og at skjønnlitteratur er det mest populære blant leserne. Men hva kan være forklaringen bak disse tallene?

Noen av grunnene til at jenter og kvinner leser mest kan være at guttene ikke har like stort utvalg av bøker som det jentene har, og de fleste bøkene er det en jente til hovedperson. Når det er en jente til hovedperson, mener kanskje gutter at det er jentebøker. Gutter foretrekker bøker med gutter som hovedperson, mens jenter leser "alt". At skjønnlitteratur er det mest populært blant bokleserne, synes jeg heller ikke er så overraskende. Skjønnlitteratur er både underholdende og spennende og mange liker å drømme seg litt bort til en annen verden...

Jeg liker veldig godt å lese på fritiden og har lest mange forskjellige bøker. Jeg kan anbefale en bok jeg leste for noen uker siden. Den heter loverboys. Jeg likte denne boken veldig godt! Det var umulig å legge den fra seg. Den var både spennende og lærerik, men også veldig trist. Boken handlet om to unge jenter som "lokket" inn i prostitusjon av en kjekk "loverboy". Dette er basert på ekte hendelser og ved å lese denne boken kan man lære mye. På slutten av boken stod det også fakta om hvordan "loverboys" går fram når de skal lokke med seg de unge jentene ut i prostitusjon. Boken passer nok best fra alderen 15 og oppover.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar